Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Σύγκρουση Ιερώνυμου - Βαρθολομαίου Απειλή Σχίσματος

Σύγκρουση Ιερώνυμου - Βαρθολομαίου
Απειλή Σχίσματος

Για μια ακόμα φορά, Οικουμενικό Πατριαρχείο και Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών βρίσκονται, δυστυχώς, απέναντι, πράγμα εξαιρετικά ανησυχητικό, πόσω μάλλον ενόψει της σύγκλησης τον Ιούνιο της πρώτης μετά το Σχίσμα του 1054 Πανορθόδοξης Συνόδου, που θα φιλοξενηθεί στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, κοντά στο Κολυμπάρι.

Την προηγούμενη φορά που η σχέση των δύο Εκκλησιών είχε φτάσει στα άκρα ήταν τον Απρίλιο του 2004. Τότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με ομόφωνη απόφαση της διευρυμένης Ιεράς Συνόδου, που είχε αναγνωστεί στον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και έφερε την υπογραφή σαράντα δύο επισκόπων, είχε επιβάλει στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο τη βαρύτατη ποινή της ακοινωνησίας, της διακοπής, δηλαδή, κάθε επικοινωνίας με το Φανάρι, «μέχρι της συμμορφώσεώς του προς την εκκλησιαστική τάξη». Η διακοπή των σχέσεων των δύο Εκκλησιών, με τη μη μνημόνευση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών από τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, κράτησε σχεδόν ως το τέλος της ζωής του Χριστόδουλου.

Ανακοινώσεις και παραλίγο έκρηξη

Επιστρέφοντας στην επαπειλούμενη σήμερα ρήξη, οι αναγνώστες των «Επικαίρων» θα θυμούνται ότι τον Ιανουάριο στη Γενεύη, στην προπαρασκευαστική της Πανορθόδοξης Συνόδου σύναξης των πνευματικών ηγετών και προκαθημένων των δεκατεσσάρων Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών και Πατριαρχείων υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος δεν έδωσε το «παρών» επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Κι αυτό παρά τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης σύναξης για σειρά ζητημάτων (βλ. «Επίκαιρα», τεύχη 325ο, 326ο).

Οι βαθύτερες όμως αιτίες της ηχηρής απουσίας του κ. Ιερώνυμου άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια τις τελευταίες μέρες, με Οικουμενικό Πατριαρχείο και Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών να εκδίδουν διαδοχικά ανακοινωθέντα, με αποκορύφωμα την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου αντίστοιχα. Η ένταση και ο εκνευρισμός οδήγησαν και τις δύο πλευρές λίγο πριν από την έκρηξη αλλά και σε εκατέρωθεν ανακοινώσεις, καθώς και σε δημοσιοποίηση επιστολών του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προς το Πατριαρχείο. Ειρήσθω εν παρόδω, οι επιστολές δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα ως προϊόντα διαφάνειας, αλλά ως αποτέλεσμα της μεταξύ τους έντασης...

ΤΟΥ ΑΛΕΞ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου