Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Κάποια κράτη είναι πιο ισότιμα από τα άλλα


Κάποια κράτη είναι πιο ισότιμα από τα άλλα

24 Ιαν 2016

Χθεσινό (22/1/2016) άρθρο των Financial Times με τίτλο «EU considers ringfencing Greece to stop flow of migrants» (Η Ε.Ε. θεωρεί πως η περίφραξη της Ελλάδος θα σταματήσει την ροή των μεταναστών) αναφέρεται στην στάση, που κρατούν οι διοικούντες την Ε.Ε. και ιδιαίτερα οι Γερμανοί, όπου στο μεταναστευτικό ζήτημα προτίθενται να βοηθήσουν μία χώρα εκτός Ε.Ε. (Σκόπια), σε βάρος μίας άλλης που ανήκει στην Ε.Ε. (Ελλάδα).

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν ένα δραστικό σχέδιο για να σταματήσουν τη ροή προσφύγων μπλοκάροντας το πέρασμα στα Σκόπια, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τις ανησυχίες της Αθήνας πως δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Βερολίνο είναι έτοιμοι να στηρίξουν την πρόταση να βοηθηθούν τα Σκόπια, μια χώρα που δεν ανήκει στην Ε.Ε. Αυτό πρακτικά απομονώνει την Ελλάδα, που είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε., ενώ, επιπλέον, είναι οικονομικά αδύναμη και ήδη κατακλυσμένη από μετανάστες.

Η κίνηση να “περιφραχτεί” η Ελλάδα γίνεται καθώς πληθαίνουν οι φόβοι στην Ε.Ε. πως η συμφωνία με την Τουρκία, να μπλοκάρει την ροή μεταναστών που έρχονται στην Ευρώπη με αντάλλαγμα 3 δις ευρώ βοήθειας, απέτυχε να περιορίσει τη ροή μεταναστών».

Όπως αναφέρει η Βρετανική εφημερίδα, αυτό το σχέδιο συζητήθηκε την Τετάρτη (20/1/2016) από πρέσβεις που βρίσκονται στην Ε.Ε., μετά από την επιστολή που απέστειλε ο Σλοβένος πρωθυπουργός Miroslav Cerar προς τους εταίρους, όπου κάνει έκκληση για «άμεση βοήθεια» στα Σκόπια «προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συγκεκριμένοι παράνομοι μετανάστες να περάσουν τα Ελληνοσκοπιανά σύνορα».


Το δημοσίευμα αναφέρει, επίσης, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε ομάδα αξιωματικών στην περιοχή αυτή την εβδομάδα με σκοπό να εκτιμήσει το προσωπικό και τον εξοπλισμό, που χρειάζονται τα Σκόπια προκειμένου να ενισχύσουν τον έλεγχο στα σύνορα με την Ελλάδα.

Για περισσότερα στην ιστοσελίδα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου